Soție sau mătușă cicălitoare?

Îmi plac foarte mult discuțiile cu mama mea. Întotdeauna are ceva nou de spus în relația soț soție sau părinți copii, subiecte destul de frecvente în conversațiile noastre.

Recent mi-a povestit despre un articol pe care-l citise cu privire la femeile care se transformă în mătuși cicălitoare. Articolul era în limba rusă și autorul a folosit termenul ”TEOTKA”. ”Teotka” este o mătușă care-ți va spune la tot pasul ce ai de facut și cum să faci, gata să dăscălească, să țină morală, să facă reproșuri și să tragă la socoteală. Nimic nu se face fără ea și crede că ceilalți nu vor ști ce să facă în lipsa ei.

Păi uite că fară să ne dăm seama mai toate femeile suntem ca niște mătuși gata să dea ordine cine și ce are de făcut. Dacă avem undeva de dus și rămâne soțul cu copiii, cu siguranță că îi vom da cel puțin 10 instrucțiuni înainte de a ieși din casă: ”Este mâncare în oală, să mâncați!”, ”peste 2 ore să-i încălzești laptele așa și așa, să-l torni în sticluța cu capac roșu și să il dai tot”, ”să-l îmbraci cu hainele respective și să-l scoți la plimbare”, ”să speli te rog vesela din chiuvetă și să scoți gunoiul”, ”dacă plânge să-i dai cutare și cutare”, ”vezi că ți-am calcat camașa albastră…”, ”aaaa, și nu uita de robinetul care curge” și ”cuierul din baie care stă să cadă”, ”și dacă o să mai ai timp, vezi te rog dacă poți să-mi repari firul de la calculator care nu mai face conecțiune”, ”ah, și până nu am uitat, să știi că pe sambata am aranjat să meargă copiii la bunici fiindca vreau să mergi cu mine în cutare loc”….

Iar daca se întâmplă ca soțul să facă altfel decât am indicat nu vom ezita să-i reproșăm: ”păi de ce n-ai făcut așa cum ți-am spus?!” Nemaivorbind de obișnuitele observații și cicăleli: ”Poate repari odată și odată mașina aia de spălat”, ”de câte ori ți-am explicat că scutecul se pune așa”, sau ”ți-am spus să cumperi brânză în pachet portocaliu. Eu nu i-au niciodată de acest fel”.

Trebuie să recunoaștem, spunea mama, că atunci când abia prieteneam, ei se descurcau de minune și fără noi. Nu aveau nevoie să le spunem noi că e timpul să se bărbierească sau ce haine să-și cumpere și cum să se îmbrace. Nu aveam nici o pretenție la aceste lucruri. Odată ce am devenit soții ne-am gasit pe cine să instructăm, să pisălogim și să cicălim în permanență că nu și-a pus papucii la loc, că nu vine la petrecerile rudelor tale și reuniunile de familie cu verișorii tăi de gradul doi și trei, că a lăsat șamponul deschis, că nu vine la masă când îl chemi și se răcește mâncarea (de parcă nu poate fi încălzită), că nu știe să scoată bebelușul din cadă anume așa cum o faci tu, că nu i-a pus cealaltă pijama, că nu a hrănit copiii în timp ce erai plecată (de parcă chiar ar fi murit de foame fără o masă).

Cum ne-ar plăcea să fim privite de soții noștri și de lumea din jur? Câte femei sunt soții iubitoare și își deschid gura cu înțelepciune? Câte femei se pot lăuda cu un duh blând și liniștit? Și cine are suficientă bunătate să rabde slăbiciunile celuilalt și să-i ridice spiritul în loc să-l doboare?

Si la urma urmei cam de ce ar trebui un barbat să se lase pisălogit de o femeie? Oare nu s-a căsătorit cu o femeie care îl iubește? Unde este cea care odată îl admira și îl plăcea așa cum era?

Haideți să fim diferite de toată lumea! Să fim ladies! Să nu ne batem la cap soții cu insistențe enervante! Să ne îndeplinim rolul de mamă doar cu privire la copii (bărbații noștri nu au nevoie de încă o mamă). Să avem fața senină și un duh blând și liniștit în raport cu soții noștri! Să fim din nou cele care eram odată! Să descrețim frunțile și să lăsăm supărările la o parte. Să cultivăm bunătatea – o calitate esențială care ne diferențiază ca femei și ne face deosebit de plăcute în ochii soților noștri!

Când soțul meu le întreabă pe fetițele noastre cum cred ele că este mama, primul lucru pe care tot el le-a învățat să-l spună este că ”Mama e bună!”. Bărbații apreciază bunătatea în soțiile lor.

Ce ai observat TU la femeile din jur? Se uită la soții lor în sus sau DE SUS? Ai observat printre relațiile apropiate și soții care-și trateaza bărbații cu respect deosebit fără reproșuri și observații ocazionale?  Mi-ar plăcea să aud cât mai multe exemple de acest fel :-).

Ti-ar mai plãcea urmãtoarele...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *