Cum să petreci mai puțin timp la bucătărie

Câteva sfaturi care te vor ajuta să reduci la maxim din timpul petrecut la bucătărie:

Investește în următoarele ustensile:

 1. O tigaie cu diametrul 32cm. Vei putea sa prajești mai multe feluri concomitent și o cantitate mai mare odată. Dimineață prăjesc cateva ouă și alături o roșie sau cateva bucăți de bacon. E foarte utilă.
 2. Cea mai buna spatulă pentru tigaie. Mi-am luat-o pe a mea de la IKEA. Este lungă și extrem de subțire. Nu-i vei înțelege importanța până nu o vei încerca prima dată. Vei intoarce la perfecțiune chiar și cele mai subtiri alade.
 3. Un wok. În wok, legumele cât și cărnița necesită doar 1 linguriță de ulei și se vor fi gata în maxim 5 minute. În wok poți găti toată mâncarea la foc foarte mare fără să-l afecteze așa cum se afectează o tigaie.
 4. Oală cu presiune. Friptura care pe aragaz sau în cuptor ți-ar lua 2 ore, în oala cu presiune va fi gata în doar 30 min iar cărnița de pui numai în 10 minute. Hrișca și orezul vor fi gata în 7 minute, iar cartofii pentru pireu în 15 minute. Sfecla rosie va fi gata in maxim 30 minute pe cand pe aragaz iți ia minim 2 ore. Pentru a face o supă de linte cu carne de pui am nevoie doar de 10 minute de pregatire și doar 7 minute de fierbere. Pentru mine oala cu presiune a devenit cel mai indispensabil lucru în bucătărie și mi-a redus timpul de gătit de câteva ori.
 5. Tocător de carne. Oferă familiei tale o alternativa de chifteluțe și ardei umpluți fără slănină și alte componente nesănătoase.

Fă-ți o listă cu alimentele care nu trebuie să lipsească niciodată din bucătăria ta:

Garnituri: 

 1. Orez rotund
 2. Orez basmati
 3. Făină de mămăligă
 4. Hrișcă
 5. Linte roșie
 6. Linte verde
 7. Cartofi
 8. Fasole roșii conservate
 9. Năut
 10. Mazăre uscată
 11. Paste făinoase

Legume proaspete și congelate: (alege cel puțin 2/3 din această listă pe care să le ai în frigider)

 1. Morcovi
 2. Ceapă albă
 3. Ceapă roșie
 4. Ustoroi
 5. Tulpină de țelină (ideală pentru toate supele)
 6. Roșii
 7. Salată verde (iceberg, lăptucă, varză chinezească)
 8. Ardei (proaspeți ori congelați)
 9. Păstări de fasole verde
 10. Masăre verde congelată
 11. Dovlecei
 12. Brocolli
 13. Conopidă

Carne: (cel puțin două feluri pe care să le ai la îndemână în frigider proaspete sau dezghețate pentru următoarele 3-4 zile)

 1. Piept de pui
 2. Ficat de pui
 3. Aripioare sau gambe de pui
 4. Pulpă de curcan (friptura de curcan este delicioasă)
 5. Carne de pork
 6. Pește proaspăt (recomand fileu mare de molitru, crap, șalău și păstrăv). Păstrăvul e favoritul familiei mele prăjit ÎNTREG.
 7. Carne de vită

Dacă ai cumpărat piept de pui proaspăt mai mult decât vei găti următoarea zi, marinează restul cu un pic de sare, piper și chefir sau maioneză. Il vei putea prăji pe tigaie peste 1-2 zile și va fi extrem de succulent.

Condimente proaspete: (cel puțin o opțiune)

 1. pătrunjel
 2. mărar
 3. coriandru

 

Planifică meniul cel puțin pentru 3-4 zile înainte.

Când vii obosită de la serviciu nu vei dori să te gândești oare ce ai în frigider și ce ai putea găti mai rapid și mai gustos. Asta-ți consumă cel mai mult din timp și energie. Când știi ce ai de făctut și știi ca ai ce-ți trebuie în frigider, gatitul nu-ți va lua decât câteva minute. În doar 20 minute poți avea o mâncare caldă și gustoasă pe masă.

Exemplu: Supă de linte roșie cu cărniță de pui. Pireu de cartofi gatiți în oala cu presiune și o bucată de pește prăjit. 3-4 bucăți de schnitzel de pui servite cu un amestec de legume fierte cu unt – brocolli, morcov, conopidă.

 

 

Ti-ar mai plãcea urmãtoarele...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *