Zidim sau dărâmăm?

Cel mai probabil trăsăturile soțului tău care țin de felul lui de a fi, de personalitate, îl vor caracteriza TOATĂ VIAȚA indiferent cât de mult și-ar dori să le schimbe. Am un soț ideal și nu aș avea ce să-i reproșez. Dar din momentul în care m-am căsătorit, mi-am dat seama că EU, în schimb, sunt dezorganizată în raport cu el. 15 ani mai târziu încă îmi caut telefonul prin casă. La început acest lucru îl irita; astăzi… mă telefonează să-l găsesc. Și nu-l mai deranjează că nu-mi gasesc iarăși cheile. Este tolerant atunci când pierd un document și îl caută cu mine ceasuri întregi fără reproșuri. Oare nu e clar de ce l-am pierdut fără să fie nevoie să mi se amintească?!

Cu toții ne cunoaștem slăbiciunile și ne luptăm să le depășim. Faptul că cineva ni le amintește, ne ajută cumva? Deloc.

Insistența de a-l face pe celălalt să fie cum vrem noi,
ne costă prea scump!

În realitate, de fiecare dată când îi reproșezi soțului tău că a uitat să facă ce l-ai rugat, nu îl ajuți cu nimic. Îl poți ajuta doar cînd il mai rogi o dată cu un ton iubitor și înțelegător fără învinuire. În momentul în care învinuiești, devii subiectivă și vezi lucrurile doar din perspectiva ta. Percepi acțiunile lui ca o ofensă în raport cu tine, și e greșit, fiindcă devii critică față de el pe nedrept. El nu o face intenționat.

Dacă soțul tău e genul de persoană care uită des, nu-și găsește cheile, întârzie la întâlniri sau uită ce și-a programat chiar dacă și-a notat în agendă, atunci vreau să te ajut CUM să nu-ți ieși din fire cu el.

Poate ai observat că deși te uiți la el în ochi când îl rogi să facă ceva, deși zice bine, desigur!, pe urmă nu-și amintește nici măcar că l-ai rugat. Sau își amintește, dar își dă seama că a uitat. Așa sunt eu și tare bine înțeleg câtă răbdare îi trebuie soțului meu. TE ASIGUR că soțul tău nu ignoră intenționat rugămintea ta. El pur și simplu nu era atent 100% când i-ai comunicat SAU a uitat fiindcă nu și-a scris și nu si-a pus cel puțin 2 reminder-uri. Uneori s-ar putea să-și fi pus remind-uri dar a uitat să scoată telefonul de pe selențios. Și-a notat în agendă, dar a uitat să o verifice. Știa că i se descarcă telefonul, dar nu l-a pus să se încarce.

Cu acest gen de persoană ai 2 posibilități:

Îl rogi să-ți repete în voce ce l-ai rugat și îi setezi TU un reminder la telefonul lui, SAU
Faci tu lucrul acela fără să-l împovărezi pe el.

Înțelege că: Cel mai probabil va uita!

Și DACĂ NU ÎNVEȚI să accepți și să trăiești cu asta ATUNCI:
Te vei enerva toată viața!
Îl vei acuza pe nedrept că nu-i pasă sau că nu ține suficient la tine!
Îl vei răni!
El nu se va schimba! (nu pentru că nu vrea)
Se va simți umilit și că nu face față așteptărilor tale!
Cu timpul va fi demotivat să mai lupte cu propriile slăbiciuni!
Se va distanța emoțional!
Mă opresc aici dar lanțul ar putea continua.

 

Ceea ce funcționează cu mult mai bine și NU DĂRÂMĂ o relație este să nu percepi acțiunile lui ca pe o ofensă în raport cu tine. Nu e vorba de tine. Înțelege și acceptă că așa e el. Și faptul că nu a făcut față așteptărilor tale, ți-a ignorat rugămintea, a uitat ce l-ai rugat, a uitat să puna cutare sau cutare lucru la loc, n-a dus gunoiul deși l-ai rugat de trei ori, NU ÎNSEAMNĂ că te iubește mai puțin. Nu lega comportamentul lui de iubirea lui față de tine.

Dacă ții la relația voastră TE ROG SĂ NU FACI ACEST LUCRU. Indiferent cât de mult te-ar iubi, unele trăsături se schimbă foarte greu sau deloc. Iar dacă se schimbă, nu este fără un preț. Cu siguranță efortul lui îl va costa altceva. Va pierde în schimb din liniștea lui interioară, din spiritul lui vesel și creativ. Un om uituc, este deobicei o persoana creativă, artistică. El este capabil să își concentreze întreaga lui ființă și să canalizeze toate eforturile pentru a realiza o operă artistică. Deobicei acești oameni vor crea ceva extraordinar. Dar în momentul în care încearcă să exceleze în toate domeniile, și mai ales să lupte din greu cu ceea ce în raport cu alții sunt percepute ca fiind SLABICIUNI sau DEFICIENȚE majore, calitățile lor deosebite vor fi paralizate cel puțin parțial.

În loc să-și dezvolte abilitățile la care sunt geniali, îți va face pe plac, dar va fi un bărbat nefericit și neîmplinit. 

Dacă-i place ceva, nu-i stinge pasiunea! Nu-i tăia elanul! 

Citeam împreună cu soțul meu că unul din secretele unei căsnicii fericite este să accepți felul de a fi al celuilalt, trăsăturile ciudate (care de fapt doar ție ți se par așa) care-l caracterizează și să-i dai pace să fie așa cum e el.

Atunci când încerci să schimbi pe cineva, schimbarea vine întotdeauna cu un preț.

Nu-l învinui niciodata! Adoptă o atitudine neutră față de slăbiciunile lui, ajutându-l mai degraba să exceleze în ceea ce face el cel mai bine. Va fi extrem de greu o perioadă, dar după ce vei vedea cât de prețioase sunt CALITĂȚILE lui, neajunsurile ți se vor părea cu mult mai ușor de suportat!

Ti-ar mai plãcea urmãtoarele...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *